cover van tuinen

Artikel in magazine TUINEN

Tekst uit het originele artikel:

Amper een boogscheut verder is het naar dagelijkse gewoonte behoorlijk druk aan de Menenpoort. Van die drukte valt in de tuin echter niks te bespeuren. Het was precies dat effect – een tuin in de stad die helemaal niet de indruk wekt in de stad te liggen – dat de bewoners wilden bereiken. Om dat te verwezenlijken, klopten ze aan bij Carl Vulsteke  van Tuinen Vulsteke. “Een drietal jaar eerder hadden wij in dezelfde wijk een moderne tuin gerealiseerd”, vertelt hij. “De eigenaars hadden die tuin gezien en het resultaat bleek hen wel te bevallen, zelfs in die mate dat ze mij een volledige vrijgeleide gaven voor het ontwerp. Ze vroegen me enkel om erop te letten dat de tuin perfect paste bij hun landelijke nieuwbouwwoning en dat het geheel sober en naturel zou ogen.

 

Volop genieten


Het eerste voorontwerp viel onmiddellijk in de smaak en dus kon Carl niet veel later beginnen met de uitvoering. Het leverde deze oase van rust op, ook al had het aanbrengen van de juiste planten aanvankelijk wat voeten in de aarde. “De ondergrond lag niet voor de hand: een zware kleigrond waarop niet zoveel planten goed gedijen. Die ondergrond heb ik dus eerst flink moeten verbeteren en draineren. De talrijk aanwezige beukenhagen bijvoorbeeld zijn vooral liefhebbers van een lichte grond en rododendrons voelen zich vooral thuis in bosrijke gebieden.” De verbeteringswerken leverden resultaat op, want vandaag genieten de bewoners met volle teugen van hun tuin. Het vertrouwen dat ze hadden op een goede afloop, bleek terecht. Om te blijven genieten, hoeven ze zich overigens niet al te hard in te spannen, want de tuin werd zo onderhoudsvriendelijk
mogelijk gemaakt, terwijl een grasrobot ervoor zorgt dat het gazon er elke dag piekfijn uitziet.

 

Speelse snoeivormen


Zoals gevraagd oogt de tuin sober en naturel. De samenstelling van de tuin kunnen we vrij eenvoudig samenvatten. Die begint vlakbij de woning – die dankzij de klimplanten en de solitaires optimaal bij de tuin betrokken wordt – met niet minder dan vier verharde hoekjes: een overdekt terras met stijlvolle loungebanken, een zonovergoten eetgedeelte, een liggedeelte pal voor het panoramische boograam van de keuken en voor de uitbouw een klein tafeltje waar het gezellig keuvelen is. “Die concentratie wilden de bewoners zelf”, verduidelijkt Carl. “Zo blijft er veel ruimte over voor het gazon, waar in een latere fase eventueel nog een waterpartij geïntegreerd kan worden.” Achteraan in de tuin zorgt een houten bijgebouw – dat als bergruimte en als avondterras fungeert – voor extra gezelligheid. Die op het eerste gezicht eenvoudige indeling oogt echter absoluut niet saai. Vooral de aanwezige snoeivormen spelen daar een essentiële rol in. “De snoeivormen zorgen voor een speelser effect, zodat het geheel minder strak oogt. Ik heb zelfs in de verharde gedeeltes zulke snoeivormen voorzien om extra dynamiek te creëren.”

 

...